Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Novi Sad
20.11.2018.
09:18 > 09:36
Prinudni upravnici zgrada u Novom Sadu uskoro bi mogli da počnu sa radom, s obzirom na to da su ispunjeni gotovo svi uslovi da ova mera zaživi.
  • Lionik

    30.09.2019 09:42
    Profesuonalni upravnici
    Kad su vlasnici stanova nesložni onda im profesionalni upravnici uzimaju pare. Umesto da izaberu između sebe nekog za predsednika skupštine stanara, deru ih profesionalni upravnici. dok se ne opasulje..a smeniti izabranog profesionalnog upravnika je tek žuka..

  • /

    21.11.2018 20:23
    /
    podseticu opet na seriju moje drage komsije
    emilijo ovde treba

    kgbovci su i ovo obesmislili
  • Tokmak

    20.11.2018 21:04
    ??????
    Slučaj kakav mi imamo u Narodnog fronta (izostavljam broj) je jedinstven. Imamo zvanično upravnika iz redova vlasnika stambenih jedinica, a da evo skoro dve godine kako je Zakon stupio na snagu nije održana ni jedna skupština stambene zajednice, pa ni izborna kao ni ona na kojoj su utvrđeni troškovi stambene zajednice. Inspekcija je upoznata ali smatra da je moguće raditi na taj način i ništa ne preduzima.
  • opalim te g...

    20.11.2018 20:37
    Da su hteli da bude od koristi imali bi ste domare. Teco, naravno da ce da te zove za pokvarenu ringlu. I treba da te zove.
  • Komšinica

    20.11.2018 18:00
    Profesionalni upavnici
    Da li znamo šta hoćemo. Profesionani upravnici, dokazano, ne rade ništa, samo nam deru kožu sa leđa, visoke naknade a ničim opravdane. Zakon kaže da moraju održati 2 puta godišnje sastanak u zgradi, oni jedva održe jedan, i u zapisniku sa tog sastanka nikad nema primedbi stanara niti odluka sa tog sastanka, pa tako oni nemaju obaveze, a vi nemate način da dokažete da su neke odluke donete i da predsedmik treba da ih realizuje. Zloupotrenljavaju to što niko od stanara neće da bude upravnik. Pa komšije drage, teško i ovce i novce, znamo šta oni ne rade dobro, znamo da nam je mnogo da plaćamo, hajde da se organizujemo pa da sami brinemo o našoj zgradi, neizmenično, svako od nas po jedan mandat, i to bez naknade, pokažimo koliki smo domaćini i kako brinemo o našoj imovini. Nismo veliki kada kritikujemo druge, nego kada pokažemo koliki doprinos smo spremni da damo za naš zajednički dom.
  • Pera

    20.11.2018 16:59
    Zgrade i vlasnici koji dobiju upravnika ga u potpunosti zasluzuju. Nisu u stanju da se organizuju a najcesce su to zgrade u kojima vlada haos od nehigijene, neodrzavanja i bahatog ponasanja.

    Ako se stanari lepo ponasaju i volonteru iz njihovih redova nece biti jako tesko da bude upravnik. Jos ako na svakih par godina drugi vlasnik preuzme tu funkciju koja iako se cini nije ni malo laka.

    Predsednike kucnih saveta i sada upravnike su uvek podrzavale dobre i savesne komsije, smetali su samo problematicnima jer nisu mogli da ostavljaju smece po hodnicima, da pustaju pse da obavljaju fizioloske potrebe u hodnicima, da ne placaju odrzavanje, da prave buku, da ne prijavljuju sve clanove domacinstva i slicno...
  • Ona

    20.11.2018 16:14
    Lipovi
    Kod nas upravnik uzima 600dinara plus tekući troškovi koji su promenljivi, plus održavanje i još trista čuda. Mesečno nas košta minimum 1000dinara njihovo dušebrižje. A to što vode po članu "trošimo" 6 kubika kao da punimo bazene ne mogu da reše. . Upravnica sišla sa brda, prvi put videla zgrade.... Ma mrš!
  • Dejan

    20.11.2018 15:45
    stanari ne-ljudi
    Ako vi svi koji mislite je puno i 10 ili 100din, uzmite metlu, djoger i djubronku pa ocistite oko sebe bez obzira sti vi to niste uradili !! Ziveti na zajednickom prostoru je malo otezano, postoje pravila, tesko ih se pridrzavati a srbi se tek sad nekako socijalizuju i uce kulturi !
  • Fizkalac

    20.11.2018 14:41
    A gde je fiskalni racun?
  • NEcu

    20.11.2018 14:36
    Necu da posteno radim i da dajem svoje pare parazitima.
    Zaobidite me, lose zakone ne treba postovati.
  • Teča

    20.11.2018 14:10
    Evo da se javi i jedan upravnik, jedne zgrade od 18 stanova, izabran iz redova stanara. Prošlog februara je dvorište i prilaz zgradi kao i naš deo trotoara bio stalni čišćen od snega, lično sam čistio svaki dan. Baštica i dvorište se održavaju jednom nedeljno, hodnik se čisti jednom nedeljno. Stavljena je rasveta na dvorište da više ne bi kojekakav polusvet krao i zapišavao. U samom hodniku su postavljeni držači za starije i slabije pokretne osobe koje se niko nije setio da postavi čitavih 18 godina od kako je zgrada napravljena i to čak nisu svi platili nego par stanara jer ostalima "to nije potrebno". I sve je to urađeno za 300 rsd mesečno i pored toga, opet ima onih koji neće baš ničim da učestvuju u radu i održavanju zgrade i zato takvima treba prinuda jer nije svako za zgradu. Dakle, za 300 rsd su dobili upravnika i čistaticu, sve radove sam odradio sam uz pomoć još jednog komšije ali opet ima onih koji su nezadovoljni jer su jednostavno naučili da žive u svinjcu ili da šikaniraju pozivima u 6 ujutro jer im se pokvarila klima, crkla ringla ili slična glupost.
  • Penzionerka

    20.11.2018 13:56
    Upravnik - Vlasnik
    Mi u zgradi na Detelinari imamo upravnika koji je istovremeno i stanar.
    Dakle, to je muka živa sa tim čovekom jer se ponaša kao da nam je nekakav direktor pa i vlasnik nas, ostalih stanara i naših stanova!
    Presreće nas na hodniku, konstantno nešto prigovara, hoće da uđe u stan "da nešto proveri oko instalacija"... Čovek je dozlaboga dosadan, ali očigledno mu prija "funkcija" jer je dokoni penzioner i ovaj, nazovimo ga "posao", dobro mu dođe da ubije svoje vreme i da se oseća jako bitnim. Ali zato nikom živom od nas ostalih stanara ne dostavlja nikakav izveštaj o svom radu, o utrošenom novcu... Radi bukvalno šta hoće! Ja sam izričito zabranila i da mi se obraća niti da me uznemirava na bilo koji način, ali ostali stanari ćute i trpe jer neće niko ništa da preduzme, a ja sama ne mogu baš ništa...
    Definitivno treba ukinuti tu "funkciju", ili joj makar promeniti ime, pa neka se takvo lice zove domar ili domarka, ali nikako nekakav predsednik ili upravnik.
  • Mile

    20.11.2018 12:52
    @Rade
    Kralje!

    A evo ti i jedna informacija, jesi znao zašto su kladionica, pekara i apoteka uvek blizu?

    Prvo se iznerviraju sisajući kašikicu i čekajući da Milan pređe iz keca u iks, pa onda odu u pekaru, već iziritiranog želuca od kafe na prazan stomak, sisanja kašikice i nervoze.

    Znači ulete u pekaru i zveknu masan burek, pa ih uhvati gastritis i onda odu po ranisan u
    apoteku, pa se vrate u kladionicu!
  • mimi

    20.11.2018 12:38
    @partiji
    Svasta ste napisali, a ni malo niste u pravu.
    Prinudni upravnik se namece zgradama u kojima stanari nisu odradili svoju obavezu i registrovali zgradu. Rok je bio dovoljno dug da svi to mogu uraditi.
    Takodje mogli ste da zadrzite predsednika kucog saveta, tj. on bi bio upravnik zgrade po novom, i ne mora biti profesionalni upravnik, vec moze da bude i stanar zgrade, s tim da su mu sada odgovornosti mnogo vece nego ranije.
    Ovo nije nikakva nasa izmisljotina, vec samo prepisan zakon iz razvijenijih zemalja u kojima se zna red.
    Najbolje da kao do sada zivite u zgradi i nista u nju ne ulazete. Krov curi nema veze Vi ste na prvom ii drugom spratu. Crep ili fasada moze nekom pasti na glavu, pa valjda nece Vama ili nekom Vasem, a komsiju ko sisa.
    Nije dovoljno samo kupiti stan, isti se zajedno sa zgradom mora i odrzavati.
    Ako ste Vi i Vase komsije iz ulaza mislili da profesionalni upravnici nisu dobro resenje mogli ste izabrati nekog iz zgrade uz postovanje zakonske regulative. Niste to uradili iz ovog ili onog razloga, kod mene u zgradi jesmo. I sad jos sebi dajete za pravo da se zalite.
    Pa misljenja sam da bi Vam mesecna nadoknada trebala biti i veca od 220 din.
  • Rade

    20.11.2018 12:10
    Kada ce ljudi da shvate da vlasnistvo nad stanom nosi i obaveze kao sto su placanje odrzavanja zajednicke imovine kome to nije jasno i treba da placa kazne a to kukanje da ste socialni slucajevi a ppsedujete nekretninu od pedeset secdeset hijada evra to ostavite za kladionicu dok sisate kasikicu iz kafe .
  • Stanar

    20.11.2018 11:59
    Ne uzima mnogo, kod mene u ulazu " postena komsinica" uzima " samo " 400 dinara i to ne za sebe vec za " troskove koje ima"
  • Sonja

    20.11.2018 11:52
    Nije problem u novcu, platiti uslugu ali je pitanje šta plaćamo ?! Ništa . Njihov nerad.
    Dok smo plaćali Stan gradsku firmu za održavanja zgrada je bila čista, okrečena i znao si kome da se obratiš a ovi novi su čudo ako ih dobiješ i od obećanja ništa drugo nema.
    Nedelju dana bravu popravljaju. Užas i jad.
    Bolje njima tkz upravnicima naplatite kazne ako ne rade svoj posao.
  • bole

    20.11.2018 11:18
    nspravednik@hotmail.com
    Zato u ulici Braće Dronjak 3 zgrada je toliko prljava i neuredna da se covek prosto zapita za sta sluze ti tzv Upravnici i sta rade uopste sem uzimanja novaca na mesecnom nivou. Inace je zgrada nova gradnja
  • Partiji

    20.11.2018 11:16
    J.V.M.
    Nismo ga tražili.
    Partija ga nam je nametnula zakonom.
    A sad još moramo i da plaćamo.

    Da li je to pošteno?

    Šta je sledeće šta treba da očekujemo?
    Obavezna partijska članarina za sve?
    Obavezni crkveni doprinos za sve?
    Obavezno osiguranje stana za sve?

    Meni je bio dobar i predsednik Kućnog saveta. Džabe je bio.

    Neka Partija plaća profeisonalne upravnike zgrada - jer ih je ona i izmislila.

    Ostavite robove na miru!

    Tih 220 dinara mi treba detetu za užinu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna